Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er den mestvinnende kvinnelige langrennsløperen gjennom tidene. Hun har rekorden for flest seiere i verdenscupen og flest VM-gull i historien.

Marit Bjørgen har dominert langrennssporten i en årrekke. Hun har vist konkurrentene ryggen gang på gang, og har prestert på et stabilt høyt nivå i store deler av karrieren.

Gjennombrudd

Marit Bjørgen ble verdensmester i sprint i 2013. Det virkelig store gjennombruddet kom likevel i 2005 da Bjørgen vant 3 gull. Dette førte til at hun ble et stort navn innenfor sporten. Mange hadde enorme forventninger til Marit Bjørgen, og presset ble stort. I perioden fra 2006 til 2009 hadde hun mye motgang i skisporet. I disse årene tok hun ingen gullmedaljer i internasjonale mesterskap. Bjørgen kjempet imidlertid videre, og satset på å slå tilbake.

Ny storhetstid

I 2010 innledet Marit Bjørgen en ny storhetstid som skiløper ved å vinne tre gull under OL i Vancouver. I årene som fulgte var Bjørgen den dominerende utøveren innenfor kvinnelangrenn. OL i Sotsji i 2014 ble en ny stor triumf for Bjørgen. Rognes-jenta vant igjen tre gull, og markerte seg som verdens beste kvinnelige langrennsløper. En smørebom gjorde at Bjørgen ikke lykkes med å ta stafettgull sammen med det norske laget. Dette skjedde etter at de norske jentene hadde dominert alle andre stafetter gjennom hele sesongen.

Pause fra idretten

I 2015 ble det kjent at Marit Bjørgen var gravid, og skulle ta pause fra idretten. Denne pausen varte imidlertid ikke lenge, og Bjørgen var tilbake på startstreken allerede i 2016. Hun pådro seg raskt en skade som følge av for hard trening. Mange spekulerte i om Bjørgen var ferdig som langrennsløper, og om tiden var inne for å gi seg. Marit Bjørgen avviste imidlertid spekulasjonen, og fikk raskt nye resultater i langrennssporet. Under sesongens første renn på Beitostølen gikk hun til topps på seierspallen. Veteranen vant også det første rennet i verdenscupen. I en alder av 36 år var det ingenting som tydet på at Bjørgen var blitt innhentet av alderen.

Fire gull

Marit Bjørgen fulgte opp den positive formutviklingen med fire gull under VM i Lahti i 2017. Den totale gullfangsten i VM økte dermed til 18 medaljer av edleste valør. Bjørgen ble med dette den mestvinnende langrennsløperen i VM gjennom tidene. Etter VM har Bjørgen fortsatt formutviklingen, og vant blant annet 30 km fellesstart i Holmenkollen. Hun har uttalt at det ikke er bestemt om hun satser mot et nytt VM om to år. Bjørgen sitt neste mål er OL i 2018 der hun satser på å vinne flere medaljer.

Marit Bjørgen er en unik utøver som har prestert på høyt nivå gjennom mange år. Ingen har vunnet flere enn Bjørgens 107 verdenscupseiere. I tillegg er hun den som har vunnet flest gull i VM, og nummer tre på listen over de mestvinnende vinterolympierene gjennom tidene. Marit Bjørgen har satt rekorder som det vil bli ekstremt vanskelig å slå for fremtidigere utøvere. Hun har vist at det er mulig å reise seg igjen etter motgang, og at alder ikke er noen hindring om man virkelig vil vinne. Marit Bjørgen er den ubestridte langrennsdronningen, og tidenes beste kvinnelige langrennsløper.