Petter Northug

Petter Northug har gjennom de siste ti årene vært den ubestridte kongen av internasjonal langrenn. Ingen andre kan skilte med tilsvarende prestasjoner i mesterskap i denne perioden.

Gjennombrudd

Northug ble landskjent da han slo igjennom under NM i 2006. Han parkerte alle andre på 30km, og ble etter løpet vraket til OL i Torino. Northug slo brutalt tilbake ved å knuse Tore Ruud Hofstad i spurten under stafetten i NM. Ruud Hofstad var mannen som skulle gå den siste etappen for Norge i OL-stafetten. Landslagssjef Krister Sørgård fikk massiv kritikk for avgjørelsen i ettertid. Fra mange hold ble det hevdet at landets beste utøver var hjemme under OL.

Revansj i Liberec

Petter Northug hadde uflaks med et fall som hindret han i å ta VM-gull i 2007. I 2009 revansjerte han seg med å bli VM-kongen i Liberec. Med tre gull ble han beste mannlige utøver med klar margin. Landet fikk plutselig en ny helt som var i stand til å levere på nivå med skikonger som Alsgaard og Dæhlie. Dette skulle bli starten på en vannvittig seiersrekke i individuelle renn i mesterskap.

Verdens raskeste

Petter Northug er spesielt kjent for sine vanvittige spurter. Northug-rykket ble tidlig kjent for skrekkslagne konkurrenter. Fartsegenskapene er Northug sin største styrke som utøver. Han har en unik evne til å spurte ned konkurrentene uavhengig av om det skjer i en sprint eller på slutten av en femmil.

Suksess i flere mesterskap

Northug vant både sprintstafett og 50 km under OL i Vancouver i 2010. I 2011 stakk han av med tre VM-gull på hjemmebane i Holmenkollen. En fullsatt arena fikk se en skikongen som leverte for hele landet. I 2013 fikk Northug sitt første gull på intervallstart. Han tok da seieren på 15km klassisk i Val di Fiemme. Spurtkongen Northug viste at han var blitt en komplett skiløper.

Nedturer og oppturer

OL i Sotsji ble ingen suksess for Petter Northug, og han måtte reise hjem uten medaljer. Etter mesterskapet var han involvert i en bilulykke som følge av fyllekjøring. Dette ble et vendepunkt for trønderen som bestemte seg for å slå tilbake. Under VM i Falun vant han fire gull, og viste med tydelighet at han var tilbake. I 2017 kom en ny nedtur under VM i Lahti. Northug var overtrent, og klarte ikke å ta medalje under mesterskapet.

En av de største

Northug står med vanvittige 13 VM-gull. Hele 7 av disse er individuelle seiere. I tillegg har han markert seg med å vinne verdenscupen både i 2009/2010- og 2012/2013-sesongen. Dette gjør han til en av de største utøverne i langrennshistorien. Northug har en unik posisjon i Norge, og blir av mange sett på som den største idrettsstjernen i landet. På mange måter minner han om en norsk versjon av Muhammad Ali. En ekte vinner som ikke er redd for å tulle med konkurrentene. Northug er mesteren som aldri gir opp, og alltid slår tilbake.

Petter Northug er en utøver som er best når det gjelder. Gjennom oppturer og nedturer har han blitt en legende i norsk langrenn. Ingen annen mannlig utøver har flere VM-triumfer å vise til enn Northug. Dette gjør han til en skikonge på høyde med storheter som Bjørn Dæhlie og Gunde Svan.